Göteborgs Botaniska Förening
 

På vägen ner genom sommarbyn i Sönnerbergen 14 augusti 2005 studerade vi raspbjörnbäret, Rubus radula, med håriga röda skott och stora klasar av kart, långt efter sötbjörnbären, Rubus plicatus, i mognad. Av de senare kunde redan de första bären provsmakas. Vi tog en första rast när vi kom ner till viken med dess läckert gröna ryamatta, som vid närmare betraktande innehöll både knallrosa dvärgarun, Centaurium pulchellum, och milt beige-rosa överblommad smultronklöver, Trifolium fragiferum, med de fint sågade bladen. I kompositionen skymtas även blad av gåsört, Potentilla anserina, och strandkrypa, Glaux maritima.

 
 
I den första lilla sjön beskådade vi med växlande metoder sådant som notblomster, Lobelia dortmanna, och sylört, Subularia aquatica. Flocksvaltingen, Baldellia ranunculoides, skulle nog ha fått vara med på bild om den hade stått i blom, men där var enbart överblommade exemplar.
 
 
Kärleksörten, Hylotelephium telephium, hade lagom börjat blomma, enligt sin almanackstrogna natur. På en avsats vid ett av hällkaren upplevde vi några spännande ögonblick, då ett exemplar av glesstarr, Carex distans, tänkte sig på maskerad.
 
 
Upp över Kyrkefjäll och ner i trappstegsformationerna på sydsidan, där hjorttungan, Phyllitis scolopendrium, väntade i skrevan. Någonting har ätit på den, men den såg ändå frisk och vacker ut.
 
 
Ute på Mönster stod en ovanligt fotovänlig tuva av saltnarv, Spergularia salina. Här ute finns också saltört, Suaeda maritima, och fyrling, Tillaea aquatica, som får nämnas utan bild.
 
 
Efter en dag vänd åt söder och väster, med soliga vyer mot havssidan, vände vi så hemåt och kunde se att in över land, mot öster och norrut låg molnen täta. Detta hindrade oss dock inte från att noga betrakta ett annat björnbär, nämligen hasselbjörnbäret, Rubus wahlbergii, innan vi lämnade strandterrängen och satte fart tillbaka mot bilarna.
 

 

Bilder från Årenäs. Bilder från Stora Amundön.
Botaniska föreningen i Göteborg