Göteborgs Botaniska Förening
 

På muren vid kyrkan i Varnhem, där vi samlades för exkursion i Vallebygden 23 juli 2005, växte det Cymbalaria muralis, mu-rreva. Därefter var det ko-konsert på väg till och från spenörten, Laserpitium latifolium.

 
 
Uppe på Billingen kunde vi beundra den inplanterade tistelsnyltroten, Orobanche reticulata.
 
 
Efter en runda med flera fina stopp var vi tillbaka i Varnhem för att hälsa på röllikekragen, Tanacetum macrophyllum. Vid det laget hade paraplyerna börjat komma fram, men vi hoppades fortfarande på uppklarnande.
 
 
Vid sommarflädern, Sambucus ebulus, övergick duggregnet till en kraftig regnby. Att då fotografera en vajande blomställning innanför dubbla taggtrådsstängsel var ingen lätt uppgift, men hjälps man åt att hålla, så kan det lyckas ändå.
 
 
Man kunde tycka att det såg mörkt ut i Valle härad, men pukvete, Melampyrum arvense, läkevänderot, Valeriana officinalis, och säfferot, Seseli libanotis lyste upp tillvaron trots vätan.
 
 
Bland penningört, Thlaspi arvense och lomme, Capsella bursa-pastoris, stod en ensam korndådra, Neslia paniculata, omöjlig att porträttera utan försiktig handpåläggning.
 
 
Långt ifrån alla de intressanta lokaler vi stannade vid denna dag har fått utrymme i rapporten. Kranssalvian, Salvia verticillata, kom som en värdig avslutning på en våt men välfylld dag.
 

 

Bilder från Yxnås.    Bilder från Årenäs.
Botaniska föreningen i Göteborg